Nähtävyydet

 

Kartta Nellimin palveluista ja nähtävyyksistä

Kartan numero-opasteet

 

Uittoränni

Nellimin uittoränni on parhaiten säilynyt muistomerkki Inarijärvellä ja sen sivuvesistöissä 1920-30-luvuilla tapahtuneesta uittotoiminnasta. Uittorännien avulla puutavaraa on voitu kuljettaa vähävetisiltä alueilta väljemmille vesille. Uittojen aikana Nellimjoen vesi ohjattiin kulkemaan uittorännin kautta.

 

Atif-metsäyhtiön vuonna 1929 rakennuttaman Nellimin uittorännin pituus on 304 metriä ja sen alkupään ja loppupään korkeusero on 16 metriä. Ränni sijaitsee Keskimmäisenjärven ja Nellimjärven välillä. Nellimjärveltä puut jatkoivat matkaansa Inarille ja Paatsjokea myöten Jäämeren rannalla Norjan Elvenissä sijainneelle sahalle.

 

Museovirasto restauroi rännin vuonna 1995. Uittoränni on lyhyen matkan päässä Nellimin keskustasta ja sopii koko perheen päiväretkikohteeksi. Perille pääsee autolla - tai kävellen Paksuvuonosta merkittyä polkua pitkin. Paikalla on savottakämppä ja laavu, jossa voi tulistella ja nauttia eväitä.

 

 

Kirkko

Kylässä on pyhälle kolminaisuudelle ja Trifon Petsamolaisen muistolle pyhitetty kolttasaamelaisten hirsirakenteinen ortodoksikirkko.

 

Kirkko on rakennettu vuonna 1987 alkujaan rukoushuoneeksi, ja vuotta myöhemmin metropoliitta Leo vihki sen kirkoksi. Kirkon on suunnitellut Seppo Latvala. Suunnittelussa on käytetty esikuvana Petsamon yläluostarin kirkon vanhaa osaa.

 

Kirkossa toimitetaan myös evakelis-luterilaisia kirkonmenoja.

 

Kirkon isännöitsijä Tauno Haltta esittelee kirkkoa myös aukioloaikojen ulkopuolella ja talvisaikaan - puh: 040-770 51 48.

 

Rautaportti

Rautaportiksi kutsuttu jylhä, kallio-seinämien ympäröimä lahdelma oli sotien aikaan (1939–1944) strategisesti tärkeä. Lahden molemmille puolille rakennettiin linnoituksia Jäämerelle johtavan tien puolustamiseksi. Alueella on vielä paljon toisen maailmansodan aikaisia rakennelmia.

 

Alueen asutuksesta ja sota-ajan tapahtumista kertova Rautaportin historiapolku johtaa Paksuvuonosta entisöidylle uittorännille.

 

 

Venäjän raja

Nellimistä on vain 8 km Venäjän rajalle. Rajalla on Virtaniemen rajavartioasema. Niin sanottu rajavyöhyke alkaa noin kilometri ennen varsinaista rajaa, ja silloin matkailijan on syytä pysytellä tiellä – tietä reunustaviin metsiin ei ole lupa mennä.

 

 

Paatsjoen silta

Noin kilometri ennen Virtaniemen raja-asemaa vasemmalle kääntyy Kessintie, jolla on Paatsjoen silta. Sillalta voi ihailla Venäjälle avautuvaa jokimaisemaa.

 

 

Muotkavaara - kolmen valtakunnan rajapyykki

Noin 30 km päässä Nellimin kylästä on Muotkavaara – Suomen, Norjan ja Venäjän yhteinen rajakohta. Paikka on suosittu moottorikelkkaretkikohde talvella. Kesällä metsäautotie vie kiinnostuneen vajaan 10 km päähän rajapyykistä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Pertti Turunen 2012

 

© Pertti Turunen 2012

 

© Pertti Turunen 2012

 

© Pertti Turunen 2012

 

© Pertti Turunen 2012

 

© Pertti Turunen 2012

 

 

 
   
   
© Paatsjoen-Nellimin Kyläyhdistys ry 2012
Nettitaivas