Luonto

 

Nellimin kylä ympäristöineen on luonnonkaunis ja rauhallinen asuin-, loma- retkeily- ja virkistyskohde, alueelta löytyy merkittyjä luontopolkuja ja vaellusreittejä. Kylän venesatamassa on hyvä veneenlaskupaikka, josta veneilevälle vierailijalle avautuu pääsy Inarijärvelle.

 

Inarijärvi

Nellim sijaitsee kuuluisan erämaajärven, Inarijärven, pohjukassa. Inarijärvessä on 3 318 saarta, isoja selkiä ja kapeita salmia. Saarista suurimmat ovat Kaamassaari, Mahlatti, Viimassaari ja Roiro. Tunnetuimmat ovat Hautuumaasaari ja Ukonsaari, joka on historiallinen saamelaisten uhripaikka. Korkia Maura -saaressa sijaitsee jääluola, jossa on ikirouta niin, että luolan jää ei yleensä sula kesälläkään.

 

Vätsärin erämaa

Vätsärin erämaa-alue sijaitsee Inarijärven itäpuolella. Alueen syrjäinen sijainti tekee siitä yhden harvoista todellisista erämaa-alueista upeine koskemattomine maisemineen. Alueen eteläpuolelle pääsee Nellimin kylän läpi kulkevaa seututietä (969), joka jatkuu Kessin metsäalueen suuntaan ja muuttuu Paatsjoen sillan jälkeen metsäautotieksi. Metsäautotie (noin 13 km) päättyy hieman ennen Kessijärveä.

 

Alueen läpi kulkee moottorikelkkailu-ura Nellimistä Sevettijärvelle. Kävellen erämaahan pääsee etelästä Kessin metsäalueen kautta. Vätsärin erämaa-alueen ainoa merkitty reitti, Piilolan polku, alkaa Kessintieltä, noin 14 km:n päässä Nellimin kylästä.

 

Tsarmitunturin erämaa-alue

Tsarmitunturin maisemallisesti poikkeuksellinen tunturierämaa-alue sijaitsee Nellimin etelä-puolella, jonne pääsee kylästä autolla Kontosjärven metsäautotietä tai moottorikelkalla.

 

Erämaan sydämen muodostavat Tsarmitunturin ylänkö ja Akalauttapää, joita erottaa toisistaan syvä Pahakurun rotko.

 

Tsarmikuusikko on Suomen pohjoisin yhtenäinen kuusimetsä. Tunturialuetta reunustavat Suomen pohjoisimmat yhtenäiset kuusikot sekä erämaan pohjoisosan monisatavuotiset aihkimänniköt.

 

Yötön yö

Nellim sijaitsee noin 300 km Napapiirin yläpuolella ja aurinko ei laske kylällä lainkaan 21.5 – 21.7. Kesä-heinäkuun yöttömän yön auringosta ja valosta voi siis nauttia pitkän tovin.

 

Kaamos

Yöttömän yön vastakohtana on talven pimeä aika, kaamos, jolloin aurinko ei nouse lainkaan horisontin yläpuolelle. Nellimissä aurinko ei nouse lainkaan 2.12. – 9.01. Päivät eivät kuitenkaan ole täysin säkkipimeitä, vaan puolen päivän aikaan on, ajankohdasta riippuen, enemmän tai vähemmän hämärää.

 

Sininen hetki

Niin kutsuttu sininen hetki on kaunis talvinen valoilmiö, joka on havaittavissa iltapäivällä, päivän laskiessa.

 

Tällöin auringon valo heijastuu edelleen ilmakehän kautta ja valon väri on sinertävä. Lumisissa erämaamaisemissa ja Inarijärven jäällä kulkiessa sininen hetki on ainutlaatuinen elämys.

 

Revontulet

Revontulet ovat upeita värikkäitä valoilmiöitä, jotka koostuvat vaihtelevista kuvioista yötaivaalla. Revontulet aiheutuvat aurinkotuulen varattujen hiukkasten osumisesta Maan ilmakehään napa-alueilla.

 

Erämaiden ja Inarijärven ympäröimä Nellim on erityisen hyvä paikka revontulien katseluun, sillä alueella ei ole lainkaan taajamien valosaastetta, joka himmentäisi öistä väriloistoa.

 

Eläimet ja kasvit

Koko Nellimin kylä ja sen ympäristö on poronhoitoaluetta, niin että näitä pohjoisen sarvipäitä kohtaa alueella melkein joka käänteessä, metsissä, teillä ja pihoilla.

 

Lisäksi alueella asustaa, hirviä, kettuja, kärppiä, näätiä sekä karhuja. Onnekas kulkija saattaa kohdata jopa uhanalaisen naalin. Sudet kulkevat Vätsärin erämaan halki matkoillaan idästä länteen. Ahma on erämaassa harvinainen.

 

Muita metsien asukkeja ovat esimerkiksi metso, riekko ja kiiruna. Alueen lukuisat lammet ja järvet ovat puolestaan eri vesilintujen asuinsijoja. Taivaalla kaartaa myös meri- ja maakotkia, alempana korppeja. Inarijärvessä on paljon mm. lohta, taimenta, nieriää, siikaa, muikkua ja harjusta.

 

Alueen metsistä löytyy monenlaista marjaa, kuten hillaa, variksenmarjaa, puolukkaa ja mustikkaa. Erilaiset metsät tarjoavat sientenkin ystäville ison valikoiman eri lajeja, kuten tatteja, rouskuja, haperoita, vahveroita ja korvasieniä.

 

Marjastus ja sienestys kuuluvat jokamiehen oikeuksiin – metsästys ja kalastus ovat Suomessa pääosin luvanvaraisia.

 

 

 

 

© Pertti Turunen 2012

 

© Pertti Turunen 2012

 

© Pertti Turunen 2012

 

© Pertti Turunen 2012

 

© Pertti Turunen 2012

 

© Pertti Turunen 2012

 

© Pertti Turunen 2012

 

© Pertti Turunen 2012

 
   
   
© Paatsjoen-Nellimin Kyläyhdistys ry 2012
Nettitaivas